Stoofvlees ‘gone Asian’
De diepvries legen levert soms onverwacht inspiratie op
Na Nieuwjaar schiet ik altijd in een ‘opruim-bui’ en mijn diepvries legen hoort daar blijkbaar ook bij. Ergens achterin mijn bomvolle diepvries vond ik nog een restje stoofvlees. Maar – ook na Nieuwjaar en de uitgebreide feestdissen – had ik niet direct zin in weliswaar lekker, maar te stevig stoofvlees met frietjes en mayonaise.
Stoofvlees ‘gone Asian’
Een gezondere versie is dan ook deze Stoofvlees ‘gone Asian’. Een kruidig stoofpotje met veel groenten, gember, steranijs en kaneel. Ik gebruikte een mengeling van groenten zoals wortel, aardappel, zoete aardappel en paksoi. Maar varieer gerust: andere groenten zoals aubergine, paprika en courgette aangevuld met een bokaal kikkererwten lijken mij ook prima.
Goed gevuld
Doordat dit stoofpotje vrij veel stevige groenten bevat, had ik er voldoende mee gegeten met een slaatje erbij. Maar voor de grote eters of als je niet zo heel veel stoofvlees over hebt, kan je er wat rijst of couscous bij geven.
NOTA/ Onderstaand recept gaat uit van een restje diepgevroren stoofvlees. Wanneer je nog een restje in de ijskast hebt staan, ga je best als volgt te werk: volg alle onderstaande stappen, maar laat eerst de groenten in het water garen. Voeg pas het laatste kwartier het stoofvlees toe om dit te laten opwarmen en alle smaken te laten vermengen.
Stoofvlees 'gone Asian'
Ingrediënten
- 500 gram stoofvlees in gebruikte een eerder ingevroren overschotje
- 3 middelgrote wortel(en) geschild en in stukken van 3 cm
- 3 middelgrote aardappel(en) geschild en in 4 gesneden
- 1 grote zoete aardappel(en) geschild en in grote stukken van +/- 4 cm
- 2 handvol paksoi je kan ook spinazie gebruiken
- 1 middelgrote ajuin in reepjes
- 2 EL olijfolie
- 2 steranijs
- 1 TL korianderzaadjes
- 1/2 TL komijnzaadjes
- 1/3 chilipeper je kan ook gedroogde chilipeper, chilisaus of sambal gebruiken
- 1 stokje kaneel
- 1 EL gember geschild en geraspt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 350 ml water
Instructies
- Schil de wortelen, aardappelen en zoete aardappel en snijd ze in grote stukken. Ze gaan gedurende 25 minuten meekoken met het stoofvlees dus als je ze te klein snijdt zijn ze tegen het einde helemaal plat gekookt.
- Warm de olijfolie in een voldoende grote soeppot en fruit daarin de ajuin, de koriander, komijn, gember en knoflook aan tot de ajuin gaar en goudbruin is.
- Voeg de groenten toe en stoof deze kort aan. Voeg nu het water, het stoofvlees en de overige kruiden toe. Zet het deksel op de pot en laat het stoofvlees zachtjes ontdooien. Roer er regelmatig even door zodat alle smaken zich goed vermengen.
- Verwijder wanneer het stoofvlees volledig ontdooid is het kaneelstokje en de steranijs. Roer vervolgens de paksoi of spinazie door het stoofpotje tot deze net gaar is.
- Serveer het stoofvlees zo of met een fris slaatje met een yoghurtdressing.
No Comments